Eyüpsultan Ilcemizdeki Düğmeciler mahallesinde gerçekleştirilecek olan yerinde dönüsüm yurttaşlarımızın yaşam kalitesine katkı sağlayacaktir.Depreme dayanikli, teknik koşullara uygun yalıtımı yapılmış, sosyal donatılı meskenlere kavuşmuş olacaklar.Yerinde Dönüşüm projelerinde halkımızın dikkat etmesi gereken hususları maddeler halinde özetledim.1) Riskli yapının yıkılması ve yeniden yapılması sürecinde kat maliklerinin 2/3 çoğunluğun kararı yeterlidir.
2) Riskli yapı tespiti kat maliklerinden herhangi birinin lisanslı kuruluşlara başvurmasıyla başlar.《Riskli Yapı Raporunun》 alınmasıyla birlikte giyimim sürecinde geriye dönüşüm mevzuat bakımından mümkün olmadığı bilinmelidir.
3)Anlaşma ile tahliye edilen yapıların kat maliklerine 18 ay boyunca kira yardımı yapılmaktadır.4) Kat Malikleri konut başına en fazla 100.000tl kredi alabilir. 5) Kat Malikleri; yüklenici ( müteahhit ) ile anlasma yapmadan önce bir başkan ve yeterli sayıda yardimcidan oluşan bir komisyon kurmalıdır. Böylelikle teknik ve yasal süreç görevlendirilmiş kişilerce sürekli takip edilmiş olur.
6) Yüklenici ile mutkaka AVUKAT TARAFINDAN hazırlanan bir sözleşme noter huzurunda imzalamalıdır. Yüklenicinin referanslari, belediyedeki sicili, banka sicil kayıtları iyi araştırmalıdır. 7) Yapı Denetimin Firmasının çalışmaları takip edilmelidir. Bağımsız bir laboratuvar firması ile anlasma yapılarak özellikle temelden, perde betonlardan , belli katlardan numune aldirilarak beton kalitesini sürekli denetim altında bulundurulmalıdır. 8) Yapı temellerinin izalasyonu bina acısından hayatı önem taşımaktadır. 《 BOHCALAMA》 ve 《 Temel drenaji》 mutlaka yaptırılmalıdır. 9) Fore kazık, püskürtme beton ,istinat duvarı vb. genel yapı kalitesini artıran uygulamalardır. 10) Kat Malikleri kullandıkları kredinin 1/10 ile suyunu aritan, elektriğini üreten 《YESIL BINA 》 uygulamalarını hayata geçirerek ileriye dönük bütçelerine büyük bir katkı sağlayabilirler. 11) Asansör yönetmeliği ve yeni otopark yönetmeliği tam olarak uygulanması için yeterli bütçe mutlaka ayrılmalıdır. 12) Binaların 《 Enerji Kimlik Kartı 》 alınmalıdır. 13) Çatı izolasyonu; hem bina, hemde dubleks dairelerde oturan maliklerin sağlığı açısından önem arzettiği unutulmamalıdır. 14) Yeşil alanlarda, damla sulama ve gunes enerjili aydınlatma genel giderlerin azalmasında faydalı olacaktır.
Yazimin siz degerli okurlarımıza faydalı olmasıni umut eder, güvenli yapılarda sağlıklı günler dilerim.
Filiz GÖKÇE
Insaat Mühendisi
Eyüpsultan CHP Meclis Üyesi