Filiz GÖKCE


Kaza mı, Ihmal mi Cinayet mi.

Güneşli bir günde Masmavi göreceğiz Karadeniz’i Balkaya’dan Kapuz’ a kadar, Karış karış biliriz


bu şehri;
EKİ’ nin çiçekli bahçeleri,
Rıhtıma kömür taşıyan vagonlarıyla;
Paydos saatlerinde yollara dökülen,
Soluk benizli insanlarıyla.
Siyah akar Zonguldağın deresi
Yüz karası değil, kömür karası
Böyle kazanılır ekmek parası?
Orhan Veli Kanık (1946)

Bartın ilimizin Amasra ilçesinde maden kazasında  41 madencimiz yaşamını yitirdi, yaralı olarak çıkarılanlar ve henüz ocaktan çıkarılmayan 13 madencimiz var.
Bu olayada 
Kaza mı, İhmal mi, yoksa cinayet mi diyeceğiz?
Oysaki  kamu kurumlarımızı   her yıl   denetleyen  bünyesinde her  bölümden  uzmanların bulunduğu  bir kurumumuz olan  SAYISTAY var.Sayıştay'ın Bartın Amasra Maden İşletmesi ile ilgili çeşitli yıllarda yazmış olduğu denetim raporlarıda var.. 
2019 Yılı Denetim Raporu'nda:
"Müessesenin dengelenmiş üretim derinliği -300 metre olmuştur. Bu derinleşme, ani gaz degajı ve grizu patlaması gibi ciddi kaza risklerinin artmasına neden olmaktadır. Çalışılan damarların tamamında gaz içeriklerinin yüksek olduğu, dolayısıyla degaj kapasitelerinin de yüksek olduğu, arıza zonlarında riskin daha da arttığı bilinmektedir. Bu nedenle müessese ocaklarında ilgili mevzuat hükümlerinin yanı sıra -Kurum Degaj Yönergesi- hükümlerinin titizlikle uygulanması  gerekmektedir"..Daha ne desin Sayıştay?
Aynı tespitler daha sonraki raporlarda da mevcut.

Facianın nedenine baktığımızda 《  çalışmaların daha derinlere indiği ve -350 metrede  kalan maden işçilerine ulaşılmaya çalışıldığını olay yerinden gelen bilgilerle öğreniyoruz.》
Ülkemizde bir alışkanlık ve kuralsızlik var! 
Maddi , manevi büyük kayıplar verdigimiz her olaydan sonra ilgililer olay yerine gidip "acılarınız paylaşılacaktır" denir! Olayın kendisiyle değil sonuçlarıyla ilgilenilir! Laf üretilir.
Oysa, çağdaş ve gelişmiş ülkeler yaşanabilecek olayları önceden görür, risk planlaması yapar, gerekli önlemleri alırlar. Sonrasinda önlemleri  denetler   varsa ortaya çıkan eksiklikler de anında giderir.
Biz de ise raporlar yazılır fakat raporlarda belirtilen eksikliklerin takipçisi olunmaz..Öncelikli sorun can güvenliğinin sağlanması değil, işin yapılması olur!

Kimi olayları kazaya, kimi olayları kadere bağlamaktan vazgeçip, bilimin ve bilginin gereğini yaparak  işi liyakat sahibi mühendislere  bıraktığımız an, bilinmeli ki bu tür can kayıpları olmayacaktır..
Üzulüyoruz fakat ateş herzaman duştüğü yeri yakıyor. Yıllarca da yakmaya devam ediyor.
Yakınlarını kaybeden ailelerin acılarını içtenlikle paylaşırken, sabır ve başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diliyorum..
Filiz GÖKÇE- Insaat Müh.
Chp Eyüp Bld Meclis Uyesi