Filiz GÖKCE


《SEL》

İstanbul ve Kırklareli'ni sel vurdu. Dün akşam saatlerinde Başakşehir, Arnavutköy ve Küçükçekmece'de etkili olan şiddetli yağış nedeniyle 2 kişi hayatını kaybetti. Göle dönen yollarda ise otomobiller su altında kaldı.


Zonguldak'ta yaşanan sel nedeniyle Zonguldak-Ankara kara yolunda çökmeler meydana geldi.Sadece 2023 yilinda yasanan afetleri  ve nedenlerini yazsam sayfalar tutar.Bu seferde  Kırklareli ve İstanbul  illerimizdeki  yağışların neden olduğu sel,  can ve mal kaybıyla sonuçlanan bir afete dönüşmüştür.Büyüksehirlerimiz basta olmak üzere , kent yapılaşması bütünüyle betonlaşma  üzerine oluşturulmuş,  yeşil alanların hızla  yapılaşmaya açılması, kent ormanlarının yok edilmesi şehirlerimizin doğal dokusunu ortadan kaldırmıştır. Doğayla barışık olmayan bu kentsel yapılaşma nedeniyle, yağış ve yüzey suları toprak tarafından emilememekte, hızla akışa geçerek sellere neden olmuştur. Bu kentleşme modeliyle de yağışlar, afete dönüşmeye devam edecektir.Imar affı, imar barisi gibi gibi  siyasi eylemlerle  desteklenen bize ozgu kent politikamiz  suların doğal akış yolları olan dere yataklarının ve taşkın alanlarının bile yapılaşmaya açılmasına neden olarak, felaketin boyutlarını daha da artırmaktadır. Plansız ve çarpık kentleşme, tarım arazileri üzerine kurulan yerleşim yerleri, yok edilen orman alanları, bilinçsizce müdahale edilen dere yatakları ve kıyılar yaşadığımız felaketlerin temel nedenidir. Sorumlu da yağmur suları değil,  yerel yönetimlerdeki siyasi anlayıştır.Okuyucularima  iki ornek vermek istiyorum.Halkımızın  büyük çoğunluğunu bildiği,  milyarlarca  dolar harcayarak  kurulan Istanbul  Başakşehir Çam ve  Sakura Şehir Hastanesi, Istanbul  Yeni Havalimanı  neden sular icinde kaldi dersiniz?Istanbul  Başakşehir Çam ve  Sakura Şehir Hastanesi; Menekşe ve Hasanoğlu dereleri yapı  sahasının sırasıyla doğru ve batısında bulunmakta, yani hastane  taşkın koruma geliştirme alanı içerisinde  yer almaktadır.Aynı şekilde İstanbul Havalimanı proje sahası da  İstanbul’a kullanım suyunun büyük bir kısmını sağlayan Terkos Barajının orta ve uzun mesafe koruma alanları ve su havzaları içindedir.Yerel yönetimlerin, şehirlerin gelişimi konusunda almış olduğu kararların büyük bir kısmı bilimsel şehircilik ilkeleri ile bağdaşmamaktadır.  Temelini bilimden almayan ve kamu yararı gözetmeyen kararlar, halkımıza derin bir  maddi ve manevi yük, gelecek neslimize  ağır bir ekonomik yikim  birakmaktadir[11:47, 11.09.2023] Filiz GÖKÇE: Sonuç olarak; deprem ve sel gibi doğa olaylarında can ve mal kaybı kaderle ya da sadece aşırı iklim olaylarıyla açıklanamaz.
Yıllardır biriken sorunların, bilimin ve mühendisliğin gereklerinin tam olarak yerine getirilmemesi doğa olaylarınin felakete dönüşmesinin  ana unsurudur. 
Saygılarımla.
 Filiz GÖKÇE: Filiz GÖKÇE-Insaat Mühendisi
 Chp Eyup Bld Meclis Uyesi