Filiz GÖKCE


SOSYAL KONUT!!!!!!!!

Son aylarda Sosyal Konut Projeleri ülkemizin gündemini yoğun bir şekilde işgal etmeye başladı. Konut edinme şartlarını kısaca irdelersek;


☆İki yıl içerisinde TOKİ kanalıyla 250 bin sosyal konut projesi yapılıp hak sahiplerine verilecek.Ayrıca 100 bin konutluk arsa satılacak ve 10 bin işyeri yapılacak..
☆2+1 konutlar 680 bin lira maliyet ve  2 bin 280 lira aylık ödemelerle; 3+1 konutlar ise 850 bin lira maliyet ve aylık 3 bin 187 lira taksitlerle 20 yıl süre içerisinde ödenebilecek..Bu bedeller günün şartlarına göre değişebilir!!
☆Ayrıca konut talebinde bulunanlar çekilecek kurayla hak sahibi olurlarsa, belirlenmiş olan toplam maliyetin yüzde 10'nunu peşin ödemek durumunda kalacaklar..Kura çekimi sonrası hak sahibi olanlar, konut teslimlerini beklemeden aylık taksit ödemelerine başlayacaklar..Bir yandan kiralarını ödeyecekler, diğer  yandan aylık taksitleri..

Birde ülkemiz gerçeklerini irdeleyelim;
1-Asgari ücretin 5 bin 500 lira olduğu ülkemizde asgari ücretliler bir yandan kira verecekler, bir yandan alacakları konutun peşinatını ödeyecek, karınlarını doyuracak,  çocuklarının eğitim giderini  karşılayacaklar ve aylık  2 bin 280 lira taksit ödeyecekler..

2- Konutlarin aylık taksit ödeme miktarları sabit kalmayacak, yılda iki kez memur ücret artış oranları kadar artış yapılacak. Enflasyon kadar aylık ödemeleri de her yıl iki kez artacak..

3- Peşinatı ödeyemeyenler içinde çeşitli alternatifler var
《Eşlerinden, dostlarından veya  akrabalarından borç almak 》
《Dişlerini sıkarak geçinmeye çalışmak》
《Mesai yapmak》
《Başka bir iste de çalısmak》 gibi alternatifler 
 
TÜİK tarafindan resmî enflasyon eylül başında  
% 80 olarak açıklandı..Oysa enflasyonun çok daha fazla olduğunu çarşı ve  pazarlar açıklıkla söylüyor.. Yurttaslarimizin gida alacak gucu kalmadi ki konut alsın! 
Insanlar geçinemiyor..,
Cocuklarına  beslenme  çantası  dahi hazirlayamiyor.
Aş ve iş sorunu oldukça büyümüş durumda.. 
İnsanlar dişlerini sıka sıka kimsede diş kalmamış.

Aslında bu sosyal konut projeleri 2019 yılında  100 bin konut olarak gündeme gelmişti..Aylık taksitlerin de 894 lira olacağını açıklamışlardı..
Ne oldu bu projelere? 
20 yıllık sürede TOKİ yaklaşık olarak 1 milyon 100 bin kadar konut ancak yapabildi.Üstelik bunların çok azı  sosyal nitelikli  konutlar.Büyük bir kısmı  lüks konut .Yani  adında "sosyal" olsa da varlıklı insanlara gitti.
Ayrıca birkaç yıldir TOKİ tarafından ihaleye çıkarılan birçok projenin yüksek maliyetler nedeniyle ihalesinin yapılamadığını zaten biliyoruz..

Verilere göre Türkiye’de çalışanların %50’ye yakını asgari ücretle çalışmaktadır. Geniş tabanlı işsizlik oranları %22 civarındadır. Toplumun %60’ı yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Türk-İş’in verilerine göre açlık sınırı 6.840 TL olup asgari ücretin üstündedir.
Açıkçası asgari ücretliler, bu konutlari alamaz TOKİ tarafindan satışa çıkarılan bu projelere; şu veya bu yolla spekülatörler  birkez daha sahip olacaklar!!..

Temel yurttaslik haklarımız olan  barınma, eğitim, saglik, gıda  vb  rahatca ulasabildigimiz bir devlet anlayisiyla  yonetildigimiz günlere tez zamanda ulaşmak dileğiyle saygı ve sevgilerimi iletiyorum.

Filiz GÖKÇE
Inşaat Muhendisi