Tarih: 26.11.2024 12:54

54 Şehirden Biri de Giresun

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye’de son yıllarda havalimanı sayısı oldukça arttı. 2000’li yılların başına kadar sadece maddi imkânı yüksek kişilerin kullanabildiği uçak seyahati seçeneği, artık toplumun büyük bir kesimi tarafından oldukça çok tercih edilir oldu.

4 ŞEHRİN HAVALİMANLARI ORTAK

Eskiden sadece büyük şehirlerde bulunan havalimanı sayısı her geçen gün artıyor. 81 şehri bulunan Türkiye’de toplamda 54 şehirde sivil uçuşlara açık havalimanı var. Bu 54 şehirden 4 tanesi ise komşu şehirle birlikte aynı havalimanını paylaşıyor. Bu şehirlerden biri ise Giresun. Ordu-Giresun Havalimanı’nı; Giresun ve Ordu şehirleri beraber kullanıyor. Her 2 şehir merkezinin yaklaşık olarak ortasında ve denize dolgu olarak yapılan Ordu-Giresun Havalimanı, oldukça yüksek yolcu sayısı ile hızlı bir yükseliş gösterdi. Aynı havalimanını ortak kullanan diğer şehirler ise Rize ve Artvin. Rize-Artvin Havalimanı’nı da aynen Ordu-Giresun Havalimanı gibi denize dolgu olarak inşa edildi ve 2 şehir tarafından ortak kullanımda olan bir başka havalimanı.

İSTANBUL’DA 3 HAVALİMANI VAR

Bazı şehirler 2 havalimanını ortak kullanırken, bazı şehirlerde ise 1’den fazla havalimanı faaliyet gösteriyor. İstanbul; toplamda 3 havalimanı ile bu konuda lider durumda. Mevcut havalimanlarının isimleri ise şu şekilde:

İstanbul Yeni Havalimanı, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ve İstanbul Hezarfen Havalimanı.

İzmir ve Muğla şehirleri ise 2’şer havalimanı ile dikkat çekiyor.

27 ŞEHİRDE HAVALİMANI YOK

Türkiye’de çok sayıda sivil uçuşlara açık havalimanı olmasına rağmen, sahip olmayan şehirler de var. Bu şehirlerin isimleri ise şu şekilde:

Afyonkarahisar, Aksaray, Ardahan, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Çorum, Düzce, Edirne, Gümüşhane, Karabük, Karaman, Kırklareli, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Manisa, Niğde, Osmaniye, Sakarya, Tunceli, Yalova ve Yozgat. 

BAZI ŞEHİRLER İSE ASKERİ HAVAALANINA SAHİP

Havalimanı ve havaalanı kavramlarının aynı anlama geldiği düşünülse de faaliyet alanları sebebiyle birbirinden tamamen farklı iki kelime olarak kullanılması gerekiyor. Havalimanı ifadesi, uçak ile ticari yolcu ve yük taşınan tesislere verilen bir isimdir. Havaalanı ifadesi ise, askeri uçuşların ya da sivil eğitim uçuşlarının yapıldığı tesislere verilen addır.

Gelelim Türkiye’deki havaalanı sayılarına. Sivil havalimanına sahip olmayan bazı şehirler de dahil olmak üzere toplamda 13 şehirde askeri havaalanı var. Bu şehirlerin isimleri de şu şekilde:

Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Balıkesir, Edirne, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kütahya, Malatya, Manisa, Muğla, Yalova.

Bazı şehirlerde 1’den fazla olmak üzere Türkiye’de toplamda 18 askeri havaalanı var.

İNŞAAT HALİNDE HAVALİMANLARI DA VAR

Havalimanı olmayan şehirlerimizin bazıları için yeni havalimanı projeleri inşaat aşamasında. Toplamda 10 şehrimizin kullanımına sunulması planlanan havalimanlarından ikisi halihazırda havalimanına sahip iki şehir olan Antalya ve İzmir’e yapılacak. Diğer ikisi ise aynen Ordu-Giresun Havalimanı ve Rize-Artvin Havalimanı gibi 2 şehrin ortak kullanımı için planlandı. Gümüşhane ve Bayburt şehirlerinin kullanacağı Gümüşhane-Bayburt Havalimanı’nın yanı sıra Edirne ve Kırklareli şehirlerinin kullanacağı Edirne-Kırklareli Havalimanı ile yeni havalimanına kavuşacak 10 şehrimizin isimleri de şu şekilde:

Antalya, Bayburt, Bitlis, Edirne, Kırklareli, Gümüşhane, İzmir, Karaman, Niğde, Yozgat.

HAVALİMANLARININ EKONOMİYE KATKISI

Vatandaşların seyahat anlayışına önemli bir kolaylık ve konfor katan havayolu taşımacılığı, bulunduğu şehrin de ekonomisine ekstra katkı sağlamasıyla da önemli bir yer tutuyor. Ordu-Giresun Havalimanı faaliyete geçmeden önce oldukça durağan bir ekonomiye sahip olan Giresun şehri, havalimanının da katkısıyla önemli bir ticaret ve ekonomi merkezi olmaya başladı. Buna paralel nüfus artışının da gözlendiği Giresun, havalimanı sayesinde gelecekte ekonomik olarak daha da büyüyecek bir potansiyele sahip olacak.

Haber: Fatma Bulduk Uğurlu 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —