ENGELLER ORTADAN KALKIYOR

Eyüpsultan Belediyesi tarafından hayata geçirilen, ``Engelliler Sürekli Eğitim ve Rehberlik Merkezi``, İşaret Dili kurslarıyla, işitme engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmaya devam ediyor

İstanbul 5.12.2017 14:45:04 0
ENGELLER ORTADAN KALKIYOR
Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın tarafından hayata geçirilen, açtığı kurslarla birçok engeli ortadan kaldıran, son olarak Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Altın Karınca Belediyecilik Yarışması'nda "Toplum Düzeni ve Sosyal Hizmetler" kategorisinde üçüncülük ödülü alan ESER (Engelliler Sürekli Eğitim ve Rehberlik Merkezi), İşaret Dili kurslarıyla, işitme engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmaya devam ediyor.
Şeker Hayat binasında hafta içi her gün 20'şer kişilik iki grup halinde 14.00- 16.30 ve 17.00 – 19.30 saatleri arasında verilen kurslara Eyüpsultanlılar büyük ilgi gösteriyor.
 
120 SAATLİK EĞİTİM
 
Ailesinde işitme engeli problemi olan, iş yerindeki işitme engelli vatandaşlara yardımcı olmak amacıyla kursa katılan öğrenciler, 120 saatlik bir eğitimin ardından işaret dilini kullanmaya başlayabiliyor.
Eğitimin ardından sınava tabi tutulan başarılı öğrencilere sertifika verilirken, kursiyerler aldıkları eğitimler ışığında işitme engelliler için hazırlanmış herhangi bir projede yer alma yeterliliğine de sahip olabiliyor.
 
KENDİ KURSLARINI AÇABİLİYORLAR
 
İşaret dilini daha ileri bir seviyeye taşımak isteyen öğrenciler ise 200 saatlik bir kurs sonunda profesyonel olarak tercümanlık yapıp kendi kurslarını açabiliyorlar.
Yıl boyunca devam edecek kursta öğrencilere TİD (Türk İşaret Dili) Alfabesinden başlayarak, önce kelimeler, daha sonra cümle kurma ve sonunda karşılıklı diyaloglarla konuşma şeklinde devam eden bir eğitim veriliyor.
İşaret dilinin kolay öğrenilebilir bir dil olduğunu söyleyen eğitmen Ayşegül Taşkın şöyle konuştu;
“Öğrencilerimize bir dil bir insan fikrinden hareketle bir dil öğrenmeleri ve çevrelerindeki işitme engelli vatandaşlara yardım etmeleri adına kendilerini ifade edebilecekleri kadar temel bir eğitim veriyoruz.
Genelde beden dilimizi kullandığımız için işaret dili bir İngilizce ya da Almancadan çok daha kolay öğrenilebiliyor. Özellikle işaret dilinin iş ortamında çok faydalı olduğunu düşünüyorum.
Hastanelerde, emniyette ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında bu dili bilen insanların sayısının artması gerek. İşitme engelli vatandaşlarımız muayene için doktora gittiklerinde derdini anlatamıyor ve reçete yazdıramıyorlar”

Kaynak: istanbulajansi