Spor faaliyetleri, çocukların ve gençlerin sağlıklı bir şekilde büyümelerinde önemli bir rol oynamaktadır.
Düzenli fiziksel aktiviteler, çocukların büyüme ve gelişme dönemlerinde sosyal becerilerini geliştirmekte ve asosyalleşmelerin önüne geçmektedir. Ayrıca çocukluk döneminde fiziksel etkinlikler, hastalık risklerini azaltmakta ve obezite riskini önlemektedir. Bu tür aktiviteler, çocukların hem fiziksel hem de zihinsel ve sosyal gelişmelerini desteklemekte, onları daha aktif, mutlu ve sağlıklı bireyler haline getirmektedir.
Çocukların ergenlik dönemi öncesinde ve sonrasında yaptıkları sportif faaliyetler, sağlıklı bir fiziki yapıya sahip olmalarına, zihinsel ve sosyal olarak gelişmelerine katkı sağlamaktadır. Dolayısıyla, çocukların küçük yaşlardan itibaren spor aktivitelerine devam etmeleri, zamanla toplumda görev almalarına ve güzel arkadaşlıklar kurmalarına yardımcı olmaktadır.
Çocukların düzenli olarak yaptığı antrenmanlar, vücutlarında olumlu yönde değişikliklere sebep olmaktadır. Bu değişikliler arasında vücut yağ oranı ile kan yağ oranının düşmesi, kolesterolün azalması yer almaktadır. Çocukların sportif faaliyetler sayesinde solunum fonksiyonları gelişmekte, metabolizmaları hızlanmakta ve esneklikleri artmaktadır. Ayrıca spor, zihinsel sağlığı olumlu etkileyerek stresi azaltmakta ve ruh halini iyileştirmektedir.
Antrenmanlar yüzmede verimi artırıyor
Giresun Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Şevki Kolukısa ve serbest araştırmacı Seval Dizdar’ın “10-12 Yaş Grubu Çocuklara Yüzme Sporunun Anatomik ve Fiziksel Gelişimine Etkisinin İncelenmesi” adlı çalışmada olimpik bir spor branşı olan yüzme, kişinin suyun içinde vücudunu doğru hareketlerle suyu iterek ilerlemesi olarak tanımlandı. Makalede, çocukların yüzmede sportif anlamda verim kazanmaları için performans (başarı, etkinlik), anatomik (vücut yapısı) özellikler ve iyi eğitimli bir antrenörle çalışılması gerektiği vurgulandı. Çalışma sonuçlarına göre, yüzmeye giden sporcuların vücut ağırlıkları, boy-kulaç uzunlukları ve nabızlarında gelişme olduğu tespit edildi.
Yapılan araştırmada, çocukların sporla iç içe büyümesinin obezite ve diğer sağlık sorunlarının önlenmesine, sosyal hayatta daha aktif olmalarına yardımcı oldu. Dolayısıyla araştırmaya katılan ve yüzme ile ilgilenen çocuklara uygulanarak 12 hafta devam eden yüzme antrenmanlarının, sporcuların anatomik özellikleri ile fiziksel test sonuçlarının olumlu yönde gelişme gösterdiği belirlendi. Bu bulgular, yüzme sporunun çocuklarda fiziksel ve anatomik özellikler açısından faydalı olduğunu ortaya koydu. Çocukların sağlıklı büyüme ile gelişmelerini desteklemek ve sosyal becerilerini geliştirmek için yüzme gibi spor faaliyetlerine erken yaşta başlamaları ve teşvik edilmeleri gerektiği belirlendi.