Filiz GÖKCE


《Her Şantiyeye Bir Sef》

Ankara'da 21 Apartman Boşaltıldı....


Ülkemizin yakın tarihinde yaşanan depremlerin ardından ortaya çıkan sonuçlardan da açıkça anlaşılacağı üzere, büyük oranda inşa sürecinde yaşanan olumsuzluklar ve hatalardan kaynaklı yapılar hasar görmektedir. Ancak ne yazık ki yapılarımızın hasar görmesi, hatta yıkılması için depreme bile gerek olmamakta, yapılarımız kendiliğinden çökmektedir. Konya`da çöken Zümrüt Apartmanı, İstanbul Kartal`da çöken Yeşilyurt apartmanı  en son Ankara' bir insaatin temel kazisi nedeniyle bosaltilmak zorunda kalinan 21 Apartman......
 
Binalarda hasarların oluşmasına en çok neden olan süreç inşa süreci olmakla birlikte, bu süreçte kilit rol oynayan şantiye şefliği de en çok ihmal edilen ve  önemsizleştirilen görevlerin başında gelmektedir. Santiye şefliği; bir yapının veya mühendislik-mimarlık hizmeti gerektiren herhangi bir işin, plan, proje ve hesaplarına, ilgili fen ve sanat kurallarına, teknik mevzuata uygun olarak yürütülmesi ve denetlenmesi işidir. 
Şantiye şefinin görevi, yapının fen ve tekniğe, ruhsat ve projesine uygun olarak inşa edilmesi ayrica inşaatın iş ve işlemlerinin planlanması, sevk ve idaresidir.  Santiyeden hiç ayrılmaması gereken bir görevdir. Oysa mevzuatımıza göre, bir mühendis 30.000 m2`ye kadar 5 ayrı işin şantiye şefliğini yapabilmektedir. 

Karar vericiler tarafından inşaat mühendisliğinin ara eleman statüsüne getirilmeye çalışılmasının somut ifadesi şantiye şefliği gibi önemli bir görevin konumlandırıldığı seviyede kendini göstermektedir.
Yapı üretim sürecinde meslektaşlarımızın ara elemana dönüştürülmesinin  acı sonuçlarını sadece deprem, sel ve benzeri doğa olaylarının sonuçlarında değil, son olarak Ankara`da yaşadığımız  gibi, hiçbir doğa olayı olmaksızın binalarda yaşanan çökmelerde, zemin kaynaklarında  görmekteyiz. Gerektiği gibi faydalanılmayan mühendislik hizmetinin yol açtığı enerji kaybı, maliyet artışı, israf ve güvenlik açığı görmezden gelinemez seviyelere ulaşmıştır.
Kaliteli bir eğitim verilen, değerli akademisyenler ve bilim insanları tarafından yetiştirilen inşaat mühendislerimizin   bu kadar degersizlestirilmesi, iribarsizlastirilmasi kabul edilemez bir durumdur.
 
Insanlarımızın   yok  yere  ölüp  gitmemesi,
Ülkemizin ekonomik acıdan daha fazla bedel ödememesi için  tüm  yurttaşlarımızı konuya duyarlı olmaya davet ediyorum.

Gelecek nesiller icin buna mecburuz. 
Saygılarımla.

Filiz GÖKÇE- Inşaat  Muhendisi
Chp Eyüp Bld  Meclis Üyesi.