Filiz GÖKCE


《İSTANBUL'UN AFET PLANLAMASI》

İçişleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda İstanbul Valiliği, İl Jandarma Komutanlığı, AFAD ve diğer kamu kurumları tarafından hazırlanan Deprem Eylem Planında İstanbulluların, belirlenen noktalarda bekleyen gemilere taşınacağı yer aldı.



Plâna  göre, deprem sonrası kara yoluyla altı tahliye noktasına ulaştirilacak yurttaslar buralardan deniz araçları vasıtasıyla açıkta bekleyen gemilere taşınacak. Aynı şekilde demiryolu ve hava yoluyla da tahliye için kullanılacak.

İstanbul 20 milyonluk bir kenttir.  Mevcut yapı stokunun yarısından fazlası deprem güvenliğinden yoksundur. 
 Nüfusun büyük bir bölümü depremden doğrudan etkilenecektir. İstanbul’da kent içi ulaşım sorunludur. Altyapı sorunları günlük hayatı olumsuz etkileyecek derecededir. Deprem toplanma alanları ya yoktur ya yetersizdir.

Afet eylem planının bütünlük arz eden, gerçekçi ve uygulanabilir çözümler üreten bir anlayışla gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Eylem planlarında afet bölgesinden tahliye tabii ki yer almaktadır. Ancak her kentin durumuna uygun planlama geliştirilmesi şarttır. Küçük bir kent için hayata geçirilebilecek deniz, demir ve hava yolları ile tahliyenin, 20 milyonluk bir kent için uygulanabilir olmaktan uzaktır.

YAPILMASI  GEREKEN PLAN; öncelikle mevcut yapı stokunun deprem güvenlikli hale nasıl getirileceğidir. Yine kent içi ulaşımın ve  iletişimin afet sorasında aksamaması doğrultusundaki çalışmalara hız vermeli, aynı şekilde deprem toplanma alanlarını hazır hale getirmelidir. 
 Kaldı ki kent içi ulaşımın kilitleneceği, çöken binaların sokakları ve caddeleri tamamen kapatacağı bilinmektedir. Milyonlarca insanın tahliye noktalarına ulaşması bu açından da mümkün değildir.

Depreme hazırlığın ulusal bir seferberlikle ele alınması zorunludur. Merkezi yönetim, yerel yönetim, meslek odaları ve vatandaş işbirliği ile binaların en kısa zamanda yenilenmesi, deprem güvenliğinin sağlanması ve doğal olarak depremden etkilenecek nüfusun azaltılması ertelenemez bir sorumluluktur.

İstanbul’un bütünlüklü, gerçekçi ve uygulanabilir afet eylem planlamasına ihtiyacı bulunmaktadır. 

Konuyla alakalı tüm bürokratları  gerçekçi eylem planlarının yapılması konusunda görüşlerini çekinmeden söylemeye davet ediyorum.

Filiz GÖKÇE 
Inşaat Mühendisi
CHP Eyüp Belediye Meclis Uyesi